Paard

Contact: Jan Govaere

Welkom bij de universiteitskliniek van de voortplanting en verloskunde van het paard!

Op onze kliniek komen alle aspecten van voortplanting en verloskunde bij het paard aan bod.

Tijdens het seizoen worden merries opgevolgd voor inseminatie, zowel met vers als met diepvriessperma. Ook voor embryospoelingen kan uw merrie bij ons terecht, de embryo’s zelf worden opgestuurd naar een deskundig centrum met voldoende draagmerries indien u zelf niet over draagmerries beschikt.

Wij proberen up-to-date te blijven omtrent artificiële voortplantingstechnieken, zoals ovum pick-up (OPU) en intra-cytoplasmatische sperma-injectie (ICSI). Reeds in 2009 werd bij ons het eerste ICSI veulen geboren. Hiervoor werken we nauw samen met ons onderzoeksteam en ons gespecialiseerd laboratorium van de reproductieve biologie (RBU). Deze groep werkt onder andere op toepassingen als stamceltherapie, in vitro fertilisatie (IVF) en klonen bij het paard.

Naast de klassieke opvolging worden er vaak probleemmerries aangeboden waar we als kliniekinstelling extra aandacht aan kunnen besteden bij de opvolging en welke we met de nodige therapie kunnen behandelen.

Jaarlijks worden +/- 150 hoogdrachtige merries binnengebracht om gecontroleerd af te veulenen onder diergeneeskundige begeleiding. Ook merries waar de geboorte niet naar wens verloopt, kunnen in spoed aangeboden worden. Mocht een keizersnede noodzakelijk zijn dan worden dergelijke merries samen met de dienst Heelkunde onmiddellijk geopereerd.

Tenslotte zijn ook voor hengsten alle faciliteiten aanwezig waardoor we het volledige gamma kunnen aanbieden: de training van jonge hengsten om te leren dekken, afname en onderzoek van sperma en het verwerken van sperma voor gekoeld transport. Invriezen van hengstensperma behoort tot onze specialiteiten, hiervoor zijn wij dan ook nationaal en Europees erkend. Ook epididymaal sperma wordt bij ons ingevroren.

Contact

Permanentie voortplanting en verloskunde paard: 09/264.75.66