Terug...

Bepalen van het optimale moment voor dekking of inseminatie

Nog steeds laten heel wat fokkers hun teven dekken op standaarddagen (bv. Dag 10 en dag 12 na de start van het bloedverlies). Slechts de helft van de teven wordt drachtig met deze aanpak. Daarnaast is het belang van een goede fokbegeleiding om het optimale moment van dekking of inseminatie te bepalen de laatste jaren nog sterk toegenomen door het feit dat reu en teef zich soms op grote afstand van elkaar bevinden, waardoor herhaaldelijk dekken moeilijk wordt. Ook de toenemende interesse om teven te insemineren met diepvriessperma dat aangekocht werd uit het buitenland heeft ervoor gezorgd dat een goede fokbegeleiding niet meer weg te denken is in onze kliniek.

Om het optimale moment van dekking of inseminatie te bepalen, baseren we ons, naast het klinische beeld, op het resultaat van verschillende onderzoeken:

  • In eerste instantie zullen we een vaginaal uitstrijkje maken, dat, ons een indicatie kan geven over het cyclusstadium van de hond.

  • Daarnaast kunnen we met een camera in de vagina kijken. Op deze foto ziet u een vaginoscopisch beeld van een teefje dat zeer binnenkort gedekt kan worden.

  • Met echografie kunnen we de groei van de follikels op de eierstokken volgen. Wanneer de teef om de 24 uur gescand wordt, kunnen we het moment van de eisprong vaststellen.

  • Aan de hand van de progesteronconcentratie in het bloed kan het moment van de eisprong bepaald worden, namelijk bij 4–8 ng/ml.

Wanneer contact met ons opnemen?

Vanaf 5 tot 7 dagen na de start van de loopsheid kunt u met de fokbegeleiding beginnen. Vanaf de eerste dag van de loopsheid kan u ons opbellen om een afspraak te maken.

Terug...